Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson

L.J.J. van Asseldonk, H.C. Dicke, Michelle van den Beemt, D.J. van den Berg

Boek
Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson
cover27-11-2012

ISBN 9789059319097

Druk 1 | Boom uitgevers Amsterdam | 164 pagina's

Taal: NLDownload citeerwijze
Onderwerpen
Gezondheidszorg > Gezondheid > Voeding en Diëtetiek

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken. Diëtisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van deze problemen.

De Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De aanbevelingen zijn geformuleerd op basis van de beschikbare wetenschappelijke evidentie, aangevuld met de expertise en voorkeuren van diëtisten met parkinson-specifieke deskundigheid en van patiënten.

cover27-11-2012

ISBN 9789059319097

Druk 1 | Boom uitgevers Amsterdam | 164 pagina's

Taal: NLDownload citeerwijze
Onderwerpen
Gezondheidszorg > Gezondheid > Voeding en Diëtetiek

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken. Diëtisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van deze problemen.

De Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De aanbevelingen zijn geformuleerd op basis van de beschikbare wetenschappelijke evidentie, aangevuld met de expertise en voorkeuren van diëtisten met parkinson-specifieke deskundigheid en van patiënten.

U heeft geen toegang tot deze publicatie
Beste bezoeker, om de inhoud te raadplegen heeft u een abonnement nodig op deze publicatie of de collectie waar deze publicatie deel van uitmaakt. Neem contact op met klantenservice@boomportaal.nl voor meer informatie over de mogelijkheden en prijzen.
Kopen in de webshop
Deze publicatie is ook te vinden in onze webshop. Sommige publicaties hebben ook de mogelijkheid om direct toegang te kopen tot het online boek.Naar de webshop
Inloggen met uw account
Heeft u al een account, of heeft u een activatiecode voor deze publicatie? Log dan eerst in of maak een account aan.