De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken. Diëtisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van deze problemen.
De Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De aanbevelingen zijn geformuleerd op basis van de beschikbare wetenschappelijke evidentie, aangevuld met de expertise en voorkeuren van diëtisten met parkinson-specifieke deskundigheid en van patiënten.
De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken. Diëtisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van deze problemen.
De Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De aanbevelingen zijn geformuleerd op basis van de beschikbare wetenschappelijke evidentie, aangevuld met de expertise en voorkeuren van diëtisten met parkinson-specifieke deskundigheid en van patiënten.